HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) kovács ernő (23) Kovács Ernő (3) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) tisza (18) Tisza (2) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2007.08.21. 03:16 HeMK

Augusztus 20-a, az ünnep

Kedves Olvasók!

Igaz megint eltűntünk egy időre, de nem véglegesen, és ismét itt vagyunk. A mai nap megfogalmazódott bennem egy bejegyzés erről az egész „augusztushúszadikáról”.

 

Sétáltam a barátaimmal megbeszélt találkozási hely felé, az eső már nem esett, kezdett sötétedni. Mivel gyalogszeren keltem útra, még gondolkozni is volt időm a friss vidéki levegőt szívva. Közbe némi zörej szűrődött fel a part felől, tudtam (felismerni viszont képtelen voltam) hogy Torres Dani és csapata húzza a talp alá valót az ünnepen.



Azért igyekeztem elmélyedni a gondolataimban, melyek a mai nap körül zakatoltak. Mit is ünneplünk… és hogy ezt vajon mennyire sikerült megünnepelnem.  Őszintén bevallva nekem szinte sehogy, mivel a 18 órás városi ünnepségről lecsúsztam. No de nem baj! Hiszen még csak most jön „az est fénypontja” (idézet a tűzijáték előtti felkonferálásból).

(Zászlófelvonás, Foto: MTI)

Barátaimmal a Tisza felé vettük az irányt. Természetesen sokan tartottak még velünk megegyező irányba. Elvégre is, augusztus huszadik napja van, nemzeti ünnep!

Szinte pontosan kezdték a tűzijátékot, amely szerintem átlagos volt, néha-néha felpillantottam az égre, de inkább a gondolataimba merültem el, még az ünnepi tűzijáték közepette is.

Néztem az embereket… több féle embertípust véltem felfedezni. Először is, sok épp kamaszkorú lurkó volt lenn, egyedül. Eszembe jutott, hogy én évekig a házunk elől próbáltam nézni a tűzijátékot, vagy a fotelből a pestit. Aztán voltak a mai, átlagos, csinos fiatalok, akiktől mindig is különbözőnek éreztem magam, de hát senki se egyforma, ugye. Aztán ismét eszembe jutott, hogy ma nemzeti ünnep van, augusztus 20-a! Ez a nap teljesen összeforrt már a tűzijátékkal és ezért voltunk lent a Tisza partján olyan sokan. Az égi fényár idén „zenés tűzijátéknak” lett meghirdetve. Mit is jelentett ez? Én úgy éreztem, hogy valaki kedvenc zenei listáját tette be winampba, hagy szóljon! Néhány szám után azért szíven ütött, hogy nemzeti ünnepünkön egyetlen magyar szerzemény se hangzott el. Zenés tűzijáték, tehát szólt a külföldi muzsika, miközben lőtték fel a pirotechnikai anyagokat.


Úgy érzem, ez a piros betűs napunk elkorcsosodott. Budapesten repülőparádé van viharos tűzijátékkal, másol pedig „sima” tűzijáték. Nem, nem azt akarom mondani, hogy mért lövünk milliókat csak úgy az égbe. Kell az ünnep, meg kell ünnepelünk, hogy megalakult a keresztény Magyarország, meg kell ünnepelünk, hogy akkor, és azóta is fenn maradtunk a népek sűrű zivatarában. Csak kérdés, hogy valóban erről szólt-e ez a nap? Tudom, jöhet a támadás, hogy mért ne lenne ez így jó, aki akar elmegy egy ünnepségre, aki akar, az pedig lesétál a partra és megnézi a tűzijátékot miközben arra gondol amire akar. No és persze, mért ne lehetne egy olyan ünnepünk, amikor nem díszmagyarba feszítünk és törölgetjük szemünket, hogy igen, nekünk soha, semmi nem sikerült. (Ami egyébként nem igaz, csak arra sose emlékszünk, ami siker volt. Pl.: Nándorfehérvár, amiért a mai napig szól a déli harang stb.) Szóval mért ne lehetne egy olyan ünnepünk, ahol örülünk és vígadunk, legyen (sőt, már van) csak azért ne felejtsük el István királyt, ne felejtsük el, hogy már sok-sok éve élhetünk itt, ebben a gyönyörű és gazadag Kárpát-medencében.



 
UI:. Az István a király kécskei színpadra vitele nagyon jó ötlet volt, köszönet érte! Ez igazán emelte az ünnep fényét, csak egy költői kérdés, miért nem lehetetett mindezt 20-án, a parton, szabadtéren előadni, ahol annyian megnézhették volna, amennyin szerették volna?

Szólj hozzá!

Címkék: ünnep augusztus 20 tűzijáték


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr63144798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása