HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) kovács ernő (23) Kovács Ernő (3) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) Tisza (2) tisza (18) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2013.07.02. 17:26 TiszakécskeBlog

Tiszavirág-gyilkosok ügyében nyomoz a rendőrség

Vizsgálja a rendőrség a Tiszán kirajzó, védett kérészekbe gázoló motorcsónak ügyét - írja az Index. A hírportál korábban Völgyi Attila fotóriporter blogjára hivatkozva írta meg, hogy az állampolgári bejelentés szerint június 23-án a délutáni órákban a Tiszainokai révnél, a Tiszán egy kisgéphajó a rajzó kérészek közé hajtott, közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság. Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a feljelentés adatai és a csatolt képek alapján június  28-án feljelentéskiegészítést rendelt el az ügyben. Most szakértők vizsgálják, milyen jogsértés történt.


(Fotó: Völgyi Attila, blog.volgyiattila.hu)

Az Index megtalálta a hajó tulajdonosát. A férfi elismerte, hogy az ő motoros hajója van a képen. Június 23-án azonban nem ő, hanem hat ismerőse ment a hajóval a Tiszán.

A tulajdonos azt állítja, a hajó egyáltalán nem a rajzó kérészek között haladt a vízben. Még ha a képen úgy is látszik, ezt szerinte egy optikai csalódás okozza. A fotós ugyanis a folyó bal partjáról készítette a képet, ahol a kérészek nagy tömegben rajzottak. A kép előterében ezért is látszik sok elmosódott folt. A hajó azonban a folyó jobb partja mentén halad, ahol már a tulajdonos szerint nem szálltak a védett rovarok.

(Fotó: Völgyi Attila, blog.volgyiattila.hu)

A hajó tulajdonosa maga is jól ismeri a tiszavirágzást, 25 éve jár a folyón, több alkalommal szállított természetfotósokat is. "A kérészek akár 8-10 centisek is lehetnek mint egy kisebb szitakötő. Épeszű ember egy hajóval nem hajt bele nagy sebességgel egy ilyen rovarfelhőbe, mert ha nincs rajta bukósisak, akkor nagyon komoly sérüléseket szerezhet, akár a szeme is veszélybe kerülhet a nekicsapódó kérészektől" - mondta a tulajdonos. Ha a Tiszán hajózó emberek látják a kérészeket, inkább kerülnek, lassítanak vagy kivárják, amíg a rovarfelhő továbbhalad.

A fotós által közzétett képen a hajón ülő társaság láthatóan nyugodtan ül és fotózkodik. A tulaj szerint szó sincs arról, hogy szándékosan, nagy sebességgel a védett állatok közé hajtottak volna, ahogy ezt a fotós állította a blogján.

A Tiszakécske Blog képeit az idei tiszavirágzásról
Facebook oldalunkon tekintheted meg.

Miután a képek megjelentek a sajtóban, a hajó tulajdonosa maga jelentkezett a tiszai vízirendészetnél. Mint mondta, a tiszavirágzás idején semmi nem tiltja, hogy motoros hajóval közlekedjenek a Tiszán. A tulajdonos szerint nem is érdemes erre külön tiltást elrendelni, mert arra sem kell külön szabályozást alkotni, hogy "golyózáporban nem szabad sétálni".


Kécskei tiszavirág (Fotó: Hegedűs Dorottya /Tiszakécske Blog)

Bár a kérészek elpusztításáért egyedenként 10 ezer forintos bírság szabható ki, a tiszavirágzás idején valóban nem tiltja semmi a hajózást a folyón. Ezt az Indexnek megerősítette a Tiszai Vízirendészet rendőrkapitánya is. A Tisza a közforgalom számára nyitott hajózó út, mondta Busi László alezredes. A kérészrajzás idején legfeljebb arra figyelmeztették a hajósokat, hogy kerüljék el a rajokat és lassan haladjanak. A hajózóknak mindeközben ügyelniük kell arra, hogy megfelelő vízmélységű kerülő utat válasszanak. A motort nem javasolt lekapcsolni, mert meg kell őrizni a hajó kormányozhatóságát. Utóbbi szempontnak azért van jelentősége, mert a most kialakult "kérészháborúban" többen azt vetették fel, hogy a hajók igazából azzal pusztítják el a párzó rovarokat, hogy a hajtóművek beszívják a vizet és feldarálják őket.

A fotós az Indexnek azt mondta: a rendőrség dolga lesz annak megállapítása, hogy ebben a konkrét esetben történt-e szabálysértés. A képpel sokkal inkább az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a kérészek védelmére. 

A látványos tiszavirágzás akkor következik be, amikor több ezer kérész egyszerre vedlik és válik ivaréretté. A kérészek általában jól körülhatárolt területeken, az agyagos partoknál rajzanak ki, általában a délutáni órákban. Előfordul, hogy szabályos felhővé alakulnak, amelyet a széljárás is mozgathat.


Kécskei tiszavirágfelhő (Fotó: Hegedűs Dorottya / Tiszakécske Blog)

A rovarok nem csípnek, nem is táplálkoznak, egyetlen feladatuk a szaporodás. A nőstények megtermékenyített petéiket a vízbe szórják. A petéknek le kell szállniuk az iszapba, hogy a következő generáció három év múlva kikeljen. A párzás után az elpusztult kérészek tömegesen hevernek a víz felszínén és sok halfajnak jelentenek fontos táplálékot.

Ez a faj (Palingenia longicauda) napjainkra már csak a Tiszán illetve egy-két mellékfolyóján található meg. A fentiek miatt a kérészek elpusztítása és az elhullott kérészek gyűjtése is tilos. Aki pedig jogellenesen elpusztítja őket, természetvédelmi szabálysértést követ el, amely jelenleg 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Ezt is ajánljuk:
Videóriport: így nem lett Tiszakécske blog utca
Pénzhiány miatt nem járnak a tiszai kompok


Légy rajongók a Facebookon, hogy mihamarabb értesülhess az új anyagainkról, illetve oszd meg írásunkat, hogy másokhoz is eljusson!

Szólj hozzá!

Címkék: tisza tiszavirág tiszainoka


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr845388050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása