HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) kovács ernő (23) Kovács Ernő (3) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) Tisza (2) tisza (18) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2012.07.15. 16:21 HeMK

Hogyan mentsünk fuldoklót? (+szavazás)

A nyári fürdőzések kiválóan felfrissítik a testet és kellemes kikapcsolódást is nyújtanak. Azonban nincs olyan nyár, hogy ne szembesülnénk a Tisza gyilkos oldalával. Tavaly például egy 33 éves férfi részegen bizonygatta ismerőseinek, meddig bírja a víz alatt levegő nélkül - a mutatványa oly' annyira "jól" sikerült, hogy megfulladt. Ma egy hete - mint arról már beszámoltunk - egy 25 éves férfi keresett enyhülést a kánikulában: Tiszabögnél ereszkedett a Tiszába, de elsodorta a víz, úszni nem tudott, társai próbálták kimenteni, de nem jártak sikerrel. Mit és hogy tegyünk, ha azt látjuk, valakit épp el akar nyelni a víz? Hogyan kell helyesen kimenteni egy fuldoklót? Összeállításunkból választ kaphatsz ezekre a kérdésekre.

Talán a legfontosabb, hogy úgy mentsük a bajba került embert, hogy azzal ne veszélyeztessük saját életünket! Csak olyan kezdjen mentésbe, aki: jó úszó, ért a vízi mentéshez, az adott körülmények biztonságosak (nincs rajta öt tonna vizes ruha, nem görcsölt be valamelyik izma a hideg víztől, nem megy el éppen egy szárnyashajó köztük, stb.)

Lehetőleg ne menjünk a vízbe. Mindent kövessünk el, hogy a partról vagy csónakról végezzük a mentést. Használjunk mentőgyűrűt, mentőpatkót, kötelet, deszkát, evezőt stb. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, a kinyújtott karunkkal vagy egy bottal próbálkozzunk.

Ha a baleset a parttól távol történt, lehetőleg csónakkal mentsünk. Próbáljuk megnyugtatni a bajban levőt, hogy segítünk, kapaszkodjon nyugodtan a csónakba, cápaveszély nem fenyeget. Kajakba, kenuba csak a csónak végén húzhatjuk ki a fuldoklót, mert egyébként beborulhatunk.

Úszva csak képzett személy mentsen, különben könnyen megduplázhatjuk a tragédiát. Mindig vigyázzunk, hogy a bajba jutott ne karoljon át bennünket, mert ezzel jelentősen akadályozza mozgásunkat, úszásunkat. Ha a balesetes eszméletlen, akkor a mentés kevésbé veszélyes; ilyenkor az úszva mentéshez elég a jó úszni tudás.

Figyelnek


A tiszakécskei szabadstrandon nem kell aggódniuk a fürdőzőknek, hiszen a vizet szakképzett emberek pásztázzák. Az esetleges mentésüket egy csónak is segíti. Azonban sosem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy esetleges vészhelyzetben mit is kellene tennünk.tkpartvizimentok.jpg


Ha már más megtalálta az eltűntet, esetleg odaúszhatsz segíteni, mert elég fárasztó egyedül kihúzni valakit. Arra azért figyelj, hogy ne akadályozd!

Amennyiben messze a part, már mentés közben meg kell kezdeni a mesterséges lélegeztetést - ez a vízben ún. oldalfogással hajtható végre, bal kézzel át kell ölelni a szerencsétlenül járt embert a jobb hóna alatt, így magunkhoz tudjuk szorítani és időnként lélegeztetni, jobb kézzel pedig lehet a part felé úszni.

tkpartcsonaktabla.jpg

Ha viszonylag közel a part, akkor ott érdemes lélegeztetni. Ha a fuldokló eszméletlen, fektessük hasra (kissé oldalra), nyúljunk a hasa alá, emelgessük, hogy a szájába vagy a légutakba került idegen testek (értsd: hínár, iszap, stb.) eltávozhassanak. Ezt követően az élesztési eljárást alkalmazzunk.

Ha a kimentett ember eszméletét nem vesztette el, szabadítsuk meg nedves ruháitól, majd töröljük szárazra, jól takarjuk be, és adjunk neki meleg italt.

online survey

Az összeállítást Umann Kornél, Tippek vízitúrázóknak című könyve és a Jótudni.hu anyaga alapján készítettük. Umann könnyed stílusú, érhető sorait teljes terjedelemben érdemesnek találjuk az olvasásra.

 


Légy rajongók a Facebookon, hogy mihamarabb értesülhess az új anyagainkról, illetve ha tetszett, oszd meg írásunkat, hogy másokhoz is eljusson!


Köszönjük!

Szólj hozzá!

Címkék: szavazás tisza fuldokló vízimentés


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr14657922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása