HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) Kovács Ernő (3) kovács ernő (23) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) tisza (18) Tisza (2) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2013.05.01. 01:10 đorka

Május elei szép szokás


A májusfa  a természet újjászületésének szimbóluma, mely Európa szerte ismert. Régen is csapatokba verődve állították a legények a fákat a  lányoknak, akiknek eme esemény kiváltság és megtiszteltetés volt. Színes szalaggal, étellel- itallal díszítették. 

májfa1.jpg

A két világháború között, Nagykörősön lett szokás, hogy a fa állítása után a legények szerenádot is adtak, melyet a jányoknak gyertya fényével kellett elfogadnia. Némely helyeken szokás a kaput bekötni, hogy a lány ne tudjon elfutni. Nem csak krepp papírral lehetett díszíteni a fát, hanem csokival, lufival, apró ajándékokkal, ékszerekkel, csecse-becsékkel. 

Így hát nem ritka, hogy a szép lányok kertjében több májusfa is áll, melyet az urak versengésnek is felfognak olykor. 


De nem csak fát szokás eme napon állítani. Vannak táj egységek ahol május kosarat szokás a lányoknak köttetni. Nincs meghatározott kosár méret, és tartalom sem. Virágok, csokik, apró ajándékok.
De ne feledjük hölgyeim, akár fát akár kosarat kapunk, biztosan sokat jelenthetünk valakinek. Ez pedig érték !

 

,,A szemem előtt van életem első május fája. Jól megtermett nyírfa volt, melynek tetejét tetőtéri szobámból jól láttam éjjel – nappal. A szobám ablakából kiszűrődő lámpafénye esténként pont a tetejét világította meg. Nem volt biztos, hogy kapni fogok. Arról pedig álmodni sem mertem, hogy ama 4-5 méter magas fa csúcsát nekem díszíti fel bárki is .Izgatottam vártam az estét. Szokatlanul halkan hallgattam a rádiót is. Vártam és megakartam lesni, de az álommanó győzött. Reggel riadtam fel és  első lépteim az ablakhoz vezettek, fel álltam a székre kinézvén szétnéztem. Nem láttam sehol sem, majd mikor az ismerős nyírfára tekintettem. Nem akartam hinni a szememnek. Ott díszelgett a szalagok szélfutta táncában az én nyírfám.
Lementem emeleti szobámból, szüleim mosolyogva fogadtak. Mit is tehettek volna, hiszen látták a boldogságot az arcomon, és nem volt titok, hogy miért, persze Atyám hamarabb látta mint bárki más.

Van az édesapáknak is hatodik érzékük. Ezen az éjszakán érzékei felerősödnek és fülük minden neszre jobban oda figyel majd kint kedvenc házőrzőink bármelyikének. Hallják a lépteket, és a nyomokból helyszínelőket meghazudtoló ügyességgel mondják az este azon eseményét, mint csak a fa hozó tudhatnának. Az én édesapám is tudta lépésről lépésre ; kik jöttek, hányan voltak, mikor tették mind ezt és merről, ki mászott kinek a nyakába, ki kötötte és ki adogatta a szalagokat, meddig tartott az akció és mikor távoztak véglegesen.

Azt hiszem értékelhető volt még is a gesztus, hogy nem vágott ki fát, hanem „hozott anyagból dolgozott” , életem első májusfája élő volt . Köszönöm hosszú évek távlatából is ezt az élményt ! "- đorka

 WP_000995.jpg

Talán nincs korhoz kötve, mert a szerelem sincs korhoz kötve. De szerencsére életkori sajátosság (remélhetőleg) hogy olyan !kb.16 éves koráig nem nagyon engedik a szülők este 10 óra után az éjszakába gyermekeiket. Felső korhatára biztos, hogy nincsen. Újra és újra engedett átélni a fiatalságot.Eme hagyomány nem csak a hölgyeknek okoz örömet, hanem mélyíti az élmény a már meglévő barátságokat. Főleg ha egy 8 fős csoport minden férfi tagjának van szíve választottja kit szeretne meglepni.  Ahogy a nap lassan felkel, az alkohol úgy szokott (el) fogyni. Ilyenkor már a legények türelme is véges, kitartásukat pedig nem lehetne emberi mértékkel mérni. Jó pár olyan esetről hallottam már, mikor eme következmények vagy csak puszta irigykedés miatt, vagy kitudja a konkrét okát , de ellopják más május fáját. Kellemetlen tud lenni, mikor hosszas keresgélés után 4 utcával lentebb találja meg a legény ! De voltak akik inkább ott maradtak, hajnalig őriz a fát. Hiába  akarták betiltani ennek az ősi szokásnak a hagyományát a hatóságok, az erdők védelmére hivatkozva, ez a szokás, ahogyan nagyon sok egyéb is, megrendíthetetlen hagyomány a magyar legények körében.

májfa2.jpg

Még is… én mint hölgy, kérem a májusfázni induló ifjakat, legényeket, urakat, vigyázzanak magukra!
Ne lopjanak, ha megtehetik ellenkezőjét, de más fáját biztosan ne ! A rendőrökre figyeljetek, ne hogy drága legyen ez az este!

Élménybeszámolóitokat vagy fotóitokat a mai estéről illetve az állított remekművekről, vagy bármelyik felejthetetlen Tiszakécskei májusfa állításról szívesen fogadjuk,ha szeretnétek történeteiteket, képeiteket megosztani másokkal is; küldjétek el szerkesztőségünknek ! [ tiszakecskeblog@gmail.com ] : )

(forrás:wikipedia.hu)
(képek:H.D)

Légy rajongók a Facebookon, hogy mihamarabb értesülhess az új anyagainkról, illetve oszd meg írásunkat, hogy másokhoz is eljusson!

Szólj hozzá!

Címkék: szerelem május májusfa népszokás Nagykőrös hagyományörzés


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr325258829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása