HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) kovács ernő (23) Kovács Ernő (3) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) Tisza (2) tisza (18) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2012.08.21. 14:13 HeMK

Kitüntetések, hála, politika

20120820_lead.jpgKovács Miklós kékfestő mester díszpolgári címet kapott az augusztus 20-ai városi ünnepség keretében, ahol további öt elismerést is átadtak. Az egyházak helyi vezetői megáldották és megszentelték az új kenyeret. Kovács Ernő polgármester beszédében a jelenlegi kormány munkáját egészen Szent István-i magaslatokig emelte.

„Ezen a napon emlékezünk a kései utókor tiszteletével államalapító királyunkra, ezen a napon szegjük meg az új kenyeret. Augusztus 20: az európai Magyarország ünnepnapja" – mondta beszéde elején Kovács Ernő polgármester. A történelmi áttekintés keretében méltatta István királyt, megemlékezett Darányi Ignác egykori agrárpolitikusról, miniszterről, akihez köthető a kenyérünnep. A város első embere köszönet mondott azoknak, „akik ebben a rendkívül ínséges időben, nagy fáradsággal megtermelték a búzát, akik feldolgozták, bedagasztották és kisütötték mindennapi kenyerünket". A hála szavába került egy kis termékmegjelenítés is: Kovács Ernő köszönetet mondott a Fejedelmi Pékségnek, hogy „minden évben biztosítják a megáldásra, megszentelésre kerülő kenyeret."

A beszéd második felében kő keményen politizált a város első embere. Elsőként Orbán Viktort idézte, majd a kormány két éves munkáját fényezte: kiemelte az alaptörvényt, a közigazgatás átszervezését, az oktatási törvényeket, a büntető- és polgári törvényeket, a gazdasági jogszabályokat, majd ezeket István király törvényei mellé emelte, ekképpen: „amelyek éppen olyan fontosak ma az erős Magyarország megteremtésében, mint államalapító Szent István törvényei voltak a maga korában." Így folytatta: „most születő új törvényeink és a kormányzása új szelleme is a régi pillérekre helyezi Magyarország jövőjét."

20120820_kovacserno2_tkblog.png

„Az elmúlt években új rend született – szögezte le a szónok - amelyben a hatalommal felruházottak mentességei nem többek, korlátaik nem kevesebbek, mint bárki másé. Új, igazságos korszak kezdődött, azzal a reménnyel, hogy egyenlők a terheink, és egyenlők a kötelezettségeink is. Új, igazságos korszak kezdődött, hogy a magyar nép nem pusztán adófizető, kizsigerelhető alanya az államnak" – mondta Kovács Ernő.

Városunkat illetően azt mondta, fejlődési lehetőség az, hogy járási központ lettünk. Ez évtizedekre meghatározza életünket.

Jótékony eső

A polgármesteri beszéd után az új kenyér megáldására és megszentelésére került sor. Városunk történelmi felekezetinek vezetői a következőket mondták:

„Legyen áldott a mi kenyéradó gazdánk, a minket tápláló kegyelméért, és legyen áldott a mi népünk, hogy hálaadással élve kenyerét mások javára is megszeghesse, hogy egymás terhét hordozzátok és így töltsétek be a Krisztus törvényét" – idézte Hegedűs Béla református esperes a Szentírást.

20120820_egyhazieloljarok_tkblog.jpg

„Hálát adunk az új kényéért, azokért, akik által étel jut az asztalunkra, a mezőgazdaságban dolgozó, küzdő, sokszor szenvedő barátainkért, és mindazokért, akik segítik az ő munkájukat. (...) Könyörgünk jótékony esőért, könyörgünk a magyar mezőgazdaság talpra állásáért, a paraszti világ újjászületéséért" – mondta imádságában Jávorka Lajos katolikus plébános.

Kékfestő díszpolgár

Ezt követően Kovács Ernő polgármester adta át a képviselő testület által megszavazott kitüntetéseket.

Tiszakécske város díszpolgára lett Kovács Miklós kékfestő mester. A kitüntető címet átadásakor vastapssal és üdvrivalgással gratulált a mintegy 150-200 fős tömeg az új díszpolgárnak. Méltatásában kiemelték, hogy 1985-ben elnyerte a Népművészet Mestere címet. „Munkája ötvözi a több száz éves hagyományt, de fogékony volt mindig az új tervezések, a kísérletek iránt is. (...) E szép és ma már ritka mesterség szeretetét családjára is átörökítette." Erről a megjelent családtagok is tanúbizonyságot tettek, hiszen kékfestő öltözékben vettek részt a ceremónián.20120820kovacsmiklos.jpg

Ahogy láttuk a kékfestő famíliát egyen öltözékben, rögtön eszünkbe jutott az a néhány hónapja készült riport, melynek keretében Miklós bácsi a Szabad Földnek azt nyilatkozta, reméli, újra divatba jön majd az elnyűhetetlen kékfestő. A "Kékkel festett családregény" c. írás itt olvasható.20120820_kekfestocsalad_tkblog.jpg

Dalárda, teke, óvónő

Közszolgálati díjat Németh Lajos vezető főtanácsos kapott, aki polgármesteri hivatal hatósági osztályán beruházási ügyintéző, vezető főtanácsos.  „A 2000-es és a 2006-os nagy árvizeknél, illetve a 2009 és 2010-es nagy belvizeknél kiemelkedő munkát végzett" – hangzott el méltatásában.

A Közoktatási díjat Jekkel Lászlóné óvópedagógus vehette át, aki 1975 óta dolgozik az Arany János utcai óvodában. „Magas szintű szakmai munkát végez, a város közéleti tevékenységében szerepet vállal" – ismertették a kitüntetés okát.

Művészeti díjat az idén 124 éves Szabolcska Mihály Református Énekkar kapott. „A kórusban férfiak és nők, vallási hovatartozás nélkül énekelnek. Céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet Tiszakécske kulturális hagyományaira, amelyből még ma is élnek közösségeink, és amelyből a jövő generációi is ösztönzést fognak nyerni" – hangzott el az ismertetésükben. Az elismerést kórus vezetője, Méhes Balázs orgonaművész vette át.

20120820_refenekkar_tkblog.jpg

Sport díjat Tiszakécske Város Sportegyesületének Teke szakosztálya kapott, akik a „2011-12-es szezonban feljutottak a nemzeti bajnokság első osztályába" – ismertette a moderátor. A kitüntetést szakosztály vezetője, Tóth Sándor vette át.

Egészségügyi és Szociális díjat Kazacsay László orvos kapott, aki városunkban „1992- óta végzi a mozgó szakorvosi szolgálat keretében a várandós nők gondozását, mint tanácsadó orvos" – hangzott el életpályájának ismertetésében. A doktor nem jelent meg az ünnepségen, a díjat később veszi át. (Kazacsay László nemzeti ünnepünk alkalmából Kecskeméten is kitüntetésben részesült, ott megkapta a Kecskemét Városért Egészségügyi Díjat.)

Az ünnepségen Rózsa András, Reményik Sándor Eredj, ha tudsz c. versét szavalta el. A kitüntette Szabolcska Mihály Református Énekkar és a Szépkorúak kórusa több ízben énekelt.

20120820_rozsaandras_tkblog.jpg

Pazar tűzijáték, fájó csendrendelet

Az augusztus 20-ai programok a Tisza-kanyarban folytatódtak, ahol egy szabadtéri színpadon bemutatták A pénz szaga c. táncjátékot, majd (mintegy félórás csúszással) következett a tűzijáték. Utóbbiról az egyik néző azt mondta, „Kécske igazán kitett magáért". Meg kell hagyni, igaza volt, közel fél órás volt a pirotechnikai látványosság.

Ez után sokan a Tisza-part felé vették az irányt, ahol azonban - a vendéglátósok külön kérése ellenére is - a csendrendelet miatt éjfélig tarthatott csak a buli, bár volt olyan vendéglátóhely, ahol még fél egykor is szólt az ütemes muzsika.


Légy rajongók a Facebookon, hogy mihamarabb értesülhess az új anyagainkról, illetve ha tetszett, oszd meg írásunkat, hogy másokhoz is eljusson!


Köszönjük!

1 komment

Címkék: augusztus 20 tűzijáték református kitüntetés katolikus megemlékezés díszpolgár kovács miklós kovács ernő


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr1004723151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vivike1 2012.08.22. 20:29:43

"Közszolgálati díjat Németh Lajos vezető főtanácsos kapott, aki polgármesteri hivatal hatósági osztályán beruházási ügyintéző, vezető főtanácsos. „A 2000-es és a 2006-os nagy árvizeknél, illetve a 2009 és 2010-es nagy belvizeknél kiemelkedő munkát végzett" – hangzott el méltatásában."

Akik dolgoztak az árvíznél, azok tudják, hogy az úriember milyen állapotban és hogyan került minden nap haza.
süti beállítások módosítása