HTML

Már a Facebookon is!

Tiszakécske Blog

Görbe tükör - Hová
tettem a kalapácsot?

Tiszakécskéről - Tiszakécskének.

Olvasói leveleket, híreket, programajánlókat a tiszakecskeblog@gmail.com címre várjuk!

Friss topikok

Utolsó kommentek

Címkék

1956 (12) 2012 (3) advent (2) akad az aktív rádió (2) aktív rádió (2) áramkimaradás (2) árvíz (4) attilastreet (5) augusztus 20 (5) Bajcsy-Zsilinszky utca (2) Balázs Róbert (2) baleset (17) bélyeg (2) beruházás (6) best of 2012 (3) betörés (2) blog (2) Bohács Imre (3) busz (3) cián (2) csalamádé (2) csatornázás (3) csecsemő verés (4) csendrendelet (9) csendrendelet2.0 (2) Csernus Ferenc (4) dió (2) díszpolgár (2) előzetes letartóztatás (2) eső (2) évösszegző (3) falomlas (2) fejlesztések (2) felvonulás (3) fesztivál (4) foci (4) foci mecs (2) Frankel Leó utca (6) gáz (2) gázolaj (2) gázolás (3) Gémes Mihály utca (2) gyimesfelsőlok (2) Gyomaendrőd (2) gyöngyösi márton (4) hamburger (2) hangverseny (2) hiba (2) hírek (5) (5) honlap (2) hőség (4) időjárás (9) interjú (2) ítélet (2) iwiw (3) járási központ (5) járások (5) jávorka lajos (2) jégeső (3) jobbik (3) karácsony (3) karácsonyi gázolás (2) Károlyi Mihály utca (6) katolikus (4) kátyú (2) képriport (9) kerekdomb (7) kiskunfélegyháza (2) kitüntetés (3) komp (2) koncert (12) körfogó (2) kovács ernő (23) Kovács Ernő (3) kovács miklós (4) kultúra (3) Kun Béla utca (2) Lakitelek (3) lezsák sándor (4) lopás (12) mad roll (2) majális (4) március 15 (2) mcdonalds (2) média (2) megemlékezés (20) Méhész László (2) meki (2) melegrekord (3) Mihályné Bornemisza Eleonóra (11) mindenszentek (2) móricz (7) motorosok (5) MSZP (2) mtv (2) művelődési központ (8) Nagykőrös (2) népszokás (2) nőnap (2) nyereményjáték (3) Nyíkos Tamás (2) Oberna Zoltán (9) ókécske (2) OMSZ (3) önkormányzat (21) ovi (2) palacsintasütős ügy (2) pályázat (2) Petrezselyem László (2) polgármester (3) politika (15) Polyák József (2) prostitúció (2) rádió (2) refi (8) református (13) rendőrautó (3) rendőrség (55) repülés (2) Sánta Klára (3) siklórepülés (2) sport (4) Szabó Éva (2) szalagavató (2) szavazás (12) Szeidl József (2) szennyvíz (2) Szentkirály (2) szentkirályi út (2) szépségverseny (2) szerelem (2) szilveszter (2) S Klára (5) teaház (2) tél (5) templom ter (2) termálfürdő (4) testületi ülés (6) The Voice (2) tisza (18) Tisza (2) Tisza-part (13) tiszaalpár (4) tiszabög (5) tiszainoka (4) Tiszakécske Blog utca (9) tőserdő (2) Tóth Dezső (3) traffipax (10) trianon (4) turizmus (4) tűzijáték (5) tűzoltók (5) tv2 (5) üdülőövezet (2) új év (3) ünnep (2) utca nevek (3) útjavítás (3) útlezárás (2) vagyonnyilatkozat (3) választás (12) választás 2014 (2) városháza (4) vélemény (2) velocipéd vb (2) verseny (3) videó (10) vita (2) vonat (3) vonatgázolásos-ügy (5) wittner mária (2) zajrendelet (3) Zoboki Balázs (3)

Impresszum

2012.12.17. 05:15 HeMK

Kovács Ernő miatt mondott le a polgármester - 20 éve

2012_4_negyedev_2_lemondott_lead.jpgZsidókérdés, polgármesteri lemondás, meg nem épült gyár, önkormányzati választás és számos helyreigazítás - megnéztük, miről írtak az utolsó negyedévben a kécskei sajtótermékek 5, 10 és 20 éve. Van egy bónuszunk is, egy 93 évvel ezelőtti cikk szövegét olvasónk küldte el nekünk.

5 éve: gázrobbanás a Sólyom utcában

Mivel blogunk néhány napja ünnepelte fennállásának hatodik évfordulóját, az öt esztendős visszatekintéseket saját archívumunkból merítjük. Miről írtunk mi, 5 éve ez idő tájt?

Október 31-én terjedelmes - képekkel, videóval és hanganyaggal teletűzdelt - tudósítást adtunk az 1956. október 27-i sortűz emléknapján tartott megemlékezésről. December 6-án egy évesek lettünk, melyről megemlékeztünk, és lottóötöst kívántunk, mindenkinek. Karácsony másnapján közzétett bejegyzésünkben folytattuk a korábban már gyakorolt furcsa, groteszk képi illusztrációkat azzal a karácsonyfa előtt, rózsaszín ruhában, a saját mellét összenyomó, vigyorgó hölggyel, amit akkor a kécskei nagyérdemű elé tártunk. Azóta is sokszor használtunk meglepő, ha úgy tetszik, nem mainstream illusztrációkat - ezt a védjegyünknek tartjuk, egyébként. December 30-án arról számoltunk be, hogy gázrobbanás történt a Sólyom utcában. A posztunk pikantériája az volt, hogy a Tiszakécske - újság nekünk, rólunk c. helyi lapban megjelent a blogunkon is közzétett egyik fotó, mint szerkesztőnk fényképe. Azóta sem értjük ezt, hiszen világosan leírtuk, hogy a fotók a BAON-ról származnak.

10 éve: újraválasztották Kovács Ernőt

Egy évtizeddel ezelőtt önkormányzati választások voltak Magyarországon. A Kécskei Újság 2002. november 6-i számában (VII. évf. 43. sz.) címlapon, fotóval hozza, ahogy Kovács Ernő régi-új polgármester átveszi megbízólevelét Vincze Jánostól, az akkori választási bizottság elnökétől. A cikk írója megjegyzi, hogy Vincze "köztiszteletnek örvend". Rá hivatkozva azt is megtudjuk, egyetlen vitás esettel volt csak dolga a választási bizottságnak. Kovács Ernő polgármester a testület alakuló ülésén ismertette, hogy egyetlen új bizottságot hoznak létre: a vagyonnyilatkozatot és összeférhetetlenséget vizsgáló testületet. Ennek a tagjai - költségcsökkentésre hivatkozva - nem kaptak tiszteletdíjat.

A választások kapcsán szintén a borítón olvasható: "Két kécskei a megyei közgyűlésben". Az írás arról szól, hogy Kovács Ernő (FIDESZ) és Csernus Ferenc (MSZP) a megyei közgyűlés tagjai lettek.

2012_4_negyedev_1_mozaik.jpg
Szintén a Kécskei Újság írja, 2002. november 13-i számában (VII. évf. 44. sz.), hogy közel 10 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert el a település az egykori Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól, piacfelújítási célra. A lap arról is írt, hogy felújítják a Templom teret.

A lap ára egyébként 2002-ben 50 forint volt.

20 éve: pezsgő helyi sajtó, lemondások és meg nem épülő gyár

Külön élmény volt lapozgatni a két évtizededdel ezelőtt megjelent Kécskei Hírek lapszámait. A sajtóorgánum szerzői olyan stílusban írnak városunkról, mely a helyi nyomtatott lapokból már hosszú ideje eltűnt. Pezsgő közéletről, heves vitákról árulkodik a Kécskei Hírek 1992. október 1-én megjelent száma (VIII. évf. 39. szám) és az 1992- november 26-án napvilágot látó (VIII. évf. 47. szám) is. Ezekből szemezgetünk most.

Lemondott, újraválasztották, erre többen lemondtak

Lemondott a polgármester - dörgedezi a cím a címlapon. Idézzük: "Bizonyára már sokan hallottak róla, hogy a szeptember 24-i testületi ülésen éjjel 3/4 11 órakor lemondott a polgármester, Tóth Dezső. Hirtelen elhatározására Kovács Ernő interpellációja után került sor." A cikkben olyat is olvashatunk, amelyet a jelenlegi kécskei print lapokban sosem olvastam: "Mint lapunk nem hivatalos forrásból megtudta, három név merült fel az esetleges polgármester jelöltként."

2012_4_negyedev_2_lemondott.jpg

A későbbi lapszám hosszasan foglalkozik az új polgármester és alpolgármester választással. "A tények" c.írásban tudatják, hogy Tóth Dezsőt 10 szavazattal újraválasztották a képviselők. A lap kiemeli a régi-új polgármester első szavait is, melyben külön kitért arra, hogy félreértés volt az, hogy Kovács Ernő interpellációja miatt mondott volna le.

Az alpolgármesteri választáson Csernus Ferencet 11 szavazattal választotta meg a testület. Anka Vincze 6 voksot kapott, 3 szavazat érvénytelen volt, 2 cetli érvényességéről pedig vita alakult ki. Mindez mit sem számított: Csernus Ferencet elsöprő többséggel választották meg alpolgármesternek. Fizetését a polgármester javadalmának 90 százalékában állapították meg. A lap interjút is közöl Csernussal, aki azt mondja: "az elmúlt 1-2 év tapasztalati alapján nem készültünk erre a fejleményre." (A többes szám a családra, barátokra vonatkozik.)

A választáson két képviselő lemondott. Kiss Adrienne szerint a testület komolytalan. Czakóné Nagy Emőke csatlakozott hozzá. A lap több képviselőt megszólaltatott, Laczkó József azt nyilatkozta, hogy nem tudta támogatni a korábban lemondott Tóth Dezsőt.

El nem készült gyárépület

Bős-Nagymaros Tiszakécskén? címmel riportot közöl a Kécskei Hírek 20 évvel ezelőtti száma. A szerző, V. Kerekes Ferenc arról ír, hogy "A Vízhányó és a Damjanich utca által határolt területen (...) egy épülőfélben lévő, kétszáz embernek szánt munkahelyteremtő létesítmény födémmel ellátott pillérei, segélykiáltásként merednek az ég felé." Ismerős? Megdöbbentő, de a helyzet húsz év elteltével is változatlan. Az ügy pikantériája, hogy az érintett területet Turucz István tulajdonos szerint "elfelejtették átminősíteni" lakóövezetről vegyes használatú területté. A sztori elég nagy vihart kavart: ugyan ezen cikkben olvasható, hogy az önkormányzat részéről nem igazán akartak nyilatkozni az újságírónak. A botrány itt azonban nem ért véget: a lap közöl egy részletet a Petőfi Népe egyik számából "Fantomlap Tiszakécskén" címmel, továbbá két helyreigazítást is.

2012_4_negyedev_4_huszevevaltozatlan.jpg

Az említett építmény napjainkban (Fotó: HD)

Úton az NBI. felé a kécskei foci

Még mindig a Kécskei Hírek fent említett számaiból szemlézve: Kécske a második helyen áll az NB III. Alföld-csoportban, 9 ponttal. Az első Mezőkovácsháza, mögöttünk a KTE (!sic) 8 ponttal.

Panaszláda a polgármesteri hivatalban

Egy kis színes a végére: szintén a Kécskei Hírek írja, idézzük: "A jövőben szeretne a hivatal a városházán egy panaszládát elhelyezni. Aki nem kívánja észrevételeit postára adni, az a polgármesternek, alpolgármesternek és a jegyzőnek címezheti a levelét. A hivatal minél gyorsabban kivizsgálja ezeket a panaszokat és megfelelő formában reagál is rájuk" - olvasható a húsz évvel ezelőtti lap hasábjain.

2012_4_negyedev_3_kecskeihirek.jpg

A Kécskei Hírek szerkesztősége az művházban volt. Felelős szerkesztőként Bertus Imrét tüntetik fel az impresszumban.

93 éve a zsidókérdés foglalkoztatta a kécskeieket

S végül egy nem kécskei sajtótermék cikkéről is beszámolunk, amelyet egy olvasónk juttatott el hozzánk. A Kecskeméti Közlöny 1919. december 17-i számában arról ír, hogy "óriási az érdeklődés" az Ébredő Magyarok mozgalma iránt az egész megyében. "Az Ébredő Magyarok Egyesülete vasárnap délután Ujkécskén népgyülést tartott, melynek tárgya a zsidó-kérdés volt. A gyülés iránt a falu lakossága részéről oly nagy volt az érdeklődés, hogy a gyülés termében az érdeklődők negyede sem tudott elhelyezkedni" - olvasható a lapban. A cikk vége arra is kitér, hogy: "Okécskére is nyomban kiterjedt a mozgalom, még a vasárnapi nap folyamán megalakult a szervező bizottság, amely a központi kiküldöttekkel érintkezésbe lépvén, elhatározta, hogy az Ébredő Magyarok Egyesületét Ókécskén is a legrövidebb időn belül megalakitja."

Légy rajongók a Facebookon, hogy mihamarabb értesülhess az új anyagainkról, továbbá oszd meg írásunkat, hogy másokhoz is eljusson!


Köszönjük!

1 komment

Címkék: kovács ernő Csernus Ferenc kécskei sajtótörténet Tóth Dezső


A bejegyzés trackback címe:

https://tiszakecske.blog.hu/api/trackback/id/tr224969182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bretus Imre Tat Galéria 2014.06.17. 07:26:48

Tisztelt Blog szerkesztők! Megtisztelő, hogy Önök és remélem az olvasóiknak is "Külön élmény volt lapozgatni a két évtizededdel ezelőtt megjelent Kécskei Hírek lapszámait." Mint írják: "A sajtóorgánum szerzői olyan stílusban írnak városunkról, mely a helyi nyomtatott lapokból már hosszú ideje eltűnt. Pezsgő közéletről, heves vitákról árulkodik a Kécskei Hírek 1992. október 1-én megjelent száma (VIII. évf. 39. szám) és az 1992- november 26-án napvilágot látó (VIII. évf. 47. szám) is.
A lap felelős szerkesztőjeként 1992 október elején kezdtem a munkát és 1994-ig töretlen olvasói érdeklődés mellett sikerült is dolgozni azon, hogy a Tiszakécskeiek objektív, olvasmányos és helyi hírértékkel bíró információkhoz jussanak. A lap minden helyi politikai párttól ugyanolyan távolságot tartott és szigorúan számon kért minden disznóságot a helyi politikán, közéleten. Talán ez volt az oka, hogy személyem és a lap folyamatosan rendkívüli téma volt a képviselő testületi üléseken. Az olvasóknak és a hirdetőknek köszönhetően nullszaldó volt a Kécskei HÍrek, és még akkor is emelni tudta az eladott példányszámait, amikor a Petőfi Népe pénzének és szakmai hátterének támogatásával Benke Márta tanárnő szerkesztése mellett, ugyan olyan laptükörrel, a helyi piacra lépett a Kécskei Híradó. Az általam szerkesztett lap példányszáma ekkoriban 3000 darab volt. Leírnám annak az okait is miért döntöttem úgy, hogy 1994-ben nem szerkesztem tovább a lapot, de ez egy másik történet...
Úgy vélem a közéletet, a helyi politikát, a közéleti sajtót csak úgy van értelme működtetni, ahogy a Kécskei Hírek 1992-94 között dolgozott.
Személyes megjegyzésként még annyit, hogy három remek kollégával dolgoztunk a lapon - ők a nyomdai előkészítésben és a terjesztésben vettek részt - de a cikkek tartalma, az újság profilja, a nyílt, kritikus, korrekt hang az leginkább egyszemélyes show volt. A szerzőtársak - mert akkoriban többen is hasonlóan gondolkodtak, mint én - pedig szívvel és lélekkel segítették a helyi médiaszolgáltatást.
Az utolsó személyes megjegyzés a nevem BRETUS Imre.
süti beállítások módosítása